Naar Homepage Voor u gelezen

 

How2Talk2Kids

Effectief communiceren met kinderen

Auteurs: Adele Faber en Elaine Mazlish,

 

Het boek biedt praktische effectieve communicatievaardigheden, gebaseerd op de theorie van de bekende psycholoog dr. Haim Ginott en is direct toepasbaar op elk kind van 2 tot 102 jaar ;)...

Het eerste hoofdstuk ‘Omgaan met gevoelens’ begint heel treffend: als je (nog) geen kinderen hebt, dan ben je een fantastische ouder en een echte expert in het oplossen van problemen. Dat is gemakkelijk praten, want in de praktijk werkt het helemaal anders. Het leven met echte kinderen roept nu eenmaal gevoelens als twijfel, onzekerheid en ongeduld in je op.

 

In How2Talk2Kids word je uitgedaagd om niet direct een oordeel klaar te hebben, maar om te beschrijven van wat je ziet gebeuren bij je kind.

Dat vraagt een andere manier van communiceren. Bijvoorbeeld in een situatie waarin je kind huilt kun je zeggen: ‘Stop daar eens mee!’. Volgens de How2Talk2Kids methode beschrijf je wat je ziet: ‘Ik zie dat je verdrietig bent’. Het kind voelt zich gezien en gaat vaak ook weer eerder naar je luisteren.

 

In How2Talk2Kids kun je niet alleen lezen over allerlei lastige situaties die je in je dagelijkse gezinsleven tegen komt, maar kun je in een oogopslag in het bijbehorende stripverhaal zien hoe je het ook kunt aanpakken met de How2Talk2Kids-methode. Makkelijk voor als je even weinig tijd hebt om te lezen!

 

In de praktijk lukt het me ook niet altijd om te beschrijven wat ik zie gebeuren bij mijn kinderen. Toch vind ik het een mooi streven. How2Talk2Kids daagt je niet alleen uit om je kinderen te zien, maar ook jezelf.

 

Mocht je vastlopen in de opvoeding, dan kan de How2Talk2kids methode je zeker helpen dit te doorbreken. Ik vind het een handig boek met opvoedtips.

 

Als je er praktisch mee aan de slag wilt, zijn er naast het boek ook How2talk2kids-workshops. Daarin wordt de methode uitgebreid toegelicht en leer je de vaardigheden in de praktijk toepassen.

Kijk voor meer informatie op how2talk2kids.nl.

 

© Saskia Mes-Born

 

******
Zwanger met lichaam en ziel + winactie

 

19 september 2013 Door Saskia Born

 

De titel van het boek ‘Zwanger met lichaam en ziel’ dekt goed de lading van waar het in het boek van Susan Smit om draait. Het boek gaat uit van het principe dat niet alleen je lichaam zich voorbereid op de zwangerschap, het is ook een groeiend proces van de ziel. In het boek wordt dan ook dieper en uitgebreid ingegaan op de groei van de ziel.

De auteur neemt je openhartig mee in haar proces van zwanger worden. Van haar twijfel of ze überhaupt ooit wel een kindje op de wereld wil zetten – terwijl in haar omgeving de ene baby na de andere wordt geboren  – tot uiteindelijk haar grote verlangen naar een zwangerschap. Een kindje van haar en haar vriend samen.

Susan ervaart dat haar daadkracht en wilskracht haar geen zwangerschap brengen, zoals ze gewend is om de dingen voor elkaar te krijgen in haar leven met deze eigenschappen. Zwanger proberen te worden, ervaart ze als heuse inwijding in de onmacht.

Op het moment dat ze zwanger is, beschrijft ze wat dit zowel lichamelijk als emotioneel met haar doet. Zo heeft ze opeens het gevoel om alleen voor zichzelf in een dagboek te willen schrijven en even niet meer te delen met haar lezers (gelukkig is dat goed gekomen met o.a. dit boek ;)).

In het boek staan oefeningen die je kunt doen tijdens je zwangerschap zoals meditaties om geestelijk meer ruimte te  kunnen maken voor de aankomende baby.

Ook wordt de wet van karma uitgelegd; de ziel kiest de ouder uit en sluit er een contract mee.

De ziel voelt zich aangetrokken tot een ouderpaar dat past bij zijn of haar levensdoel, qua erfelijk materiaal, karakter en temperament. Het gaat er voor de ziel om, om een goede match te vinden. Het gaat er niet om dat de ziel zo min mogelijke problemen ondervindt. Soms zoekt een ziel juist het conflict op om deze vervolgens uit te werken.

Zo vertelt Susan ook over haar ervaring tijdens haar zwangerschap bij een regressietherapeut,  waarbij ze een ontmoeting heeft met haar gids en haar toekomstige kind. Tijdens die sessie ziet ze een meisje zitten van wie ze ‘weet’ dat het haar dochter is. Daarnaast zit een kleiner jongetje, dat misschien ook haar zoontje is.

Inmiddels verwacht Susan Smit haar tweede kindje ergens in oktober en wellicht is dit het jongetje, dat ze gezien heeft in haar dromen!

Een van de vele opdrachten die ze beschrijft in haar boek is om een altaar te maken om op die manier bezig te zijn met je toekomstig kindje.

Ook gaat ze in op de meer aardse zaken. Zoals ze tijdens haar eerste zwangerschap de eerste drie maanden kotsmisselijk was en ze zich erg verbaasd waarom het nu toch ochtendmisselijkheid heet, terwijl ze heel de dag door misselijk is!

Kortom, het boek gaat zowel over het fysieke proces van de zwangerschap, ongemakken van zwanger zijn als het emotionele en spirituele proces.

Naast dat ik het boek met plezier gelezen heb, is het mooi om meegenomen te worden in het proces van de auteur. De oefeningen – om alleen of samen te doen – maken het tot een dynamisch geheel.

Inmiddels verwacht Susan Smit haar tweede kindje – een zoontje –  ergens in oktober. We wensen haar nog een goede zwangerschap met lichaam en ziel toe!

 ******

Niet Waar!

“Niet waar!“ van Elsbeth de Jager is een 39 pagina’s tellend informatief boek dat zich richt op de emoties van een kind als de ouders gaan scheiden. Het besteedt extra aandacht aan homoseksualiteit en sluit daarmee aan op het voorstel voor verplichte homovoorlichting op (basis)scholen dat in juni 2011 in het parlement werd aangenomen.

Op de sportschool vangt Naomi toevalligerwijs op dat haar ouders gaan scheiden. Ze is er helemaal van uit het lood geslagen. Ze gelooft er niks van, maar het blijft toch maar in haar hoofd zitten. Op een dag confronteert ze haar moeder ermee. Ondanks dat ze hoopte dat dit gewoon een slechte roddel was, blijkt de aankomende scheiding een feit. Haar vader houdt van mannen. Naomi’s binnenwereld staat volledig op haar kop.

“Niet waar!” is gemakkelijk te lezen en te begrijpen. Je voelt de heftige emoties die een scheiding (en homoseksualiteit) met zich meebrengt, vanuit het kind bezien en doorleefd.

Als lezer voelde ik mee met Naomi’s heftige emoties en had met haar te doen.

“Niet waar!” kan een zekere troost en herkenning bieden indien je als kind te maken krijgt met ouders die gaan scheiden of als één van de ouders homoseksueel is.

In het nawoord schenkt de auteur nog aandacht aan wat een echtscheiding en homoseksualiteit precies inhoudt en waar je voor meer informatie en/of hulp terecht kunt. Handig voor ouders of kinderen die hiermee te maken hebben.

*********

 

Kidsproof weekendje weg in NL, BE en DU

 

Lekker een weekendje weg, heerlijk! Wie wil dat nu niet? Voordat ik 2 kindjes had, ging ik regelmatig met mijn lief een weekendje weg. Een weekendje naar een stad, of een hotelletje midden in de bossen en we deden lekker wat wij wilden zonder rekening te hoeven houden met iemand. Nu we met 2 meiden verrijkt zijn, is dit natuurlijk geheel veranderd.

In Kidsproof weekendje weg in NL, BE en DU kan je adresjes vinden waar je goed met kinderen kunt verblijven. Dit boekje lijkt me erg handig en ben erg benieuwd wat er in het boekje te vinden is.

 

Sowieso heeft het boek een mooi formaat voor bijvoorbeeld in je handtas. De kaft met o.a. afbeeldingen van een Delfs blauwe molen, grachtenpandjes, caravan, vuurtoren, eendjes, paddenstoelen en kids verklapt dat er adresjes in zullen staan voor elk wat wils. Dit verleidt je tot inkijken en maakt het boek op het eerste oog zeker aantrekkelijk om in te kijken. Het heeft een overzichtelijke inhoudsopgave met daarin alle verblijven genoemd onder verdeeld in Aan het water, In het bos, In de stad, Bij de boer en Rubrieken (waarin diverse tips staan zoals culinair met kids en ook gedacht aan eropuit met een gehandicapt kind)

Er staat inderdaad voor elk wat wils in.

 

Elk vakantieadres beslaat een bladzijde en overzichtelijk staan de adresgegevens, telefoonnummer en website vermeld. Ook staat er bij elke locatie de rubrieken ‘handig om te weten’ en ‘leuk om te doen’.

In de rubriek ‘handig om te weten’ kan je lezen uit hoeveel kamers het verblijf bestaat, staan de kosten vermeld, of er eten bij in zit, of je gebruik kunt maken van een oppas en tot slot wanneer het open is. In de rubriek ‘leuk om te doen’ staan activiteiten genoemd die leuk zijn om te doen in de omgeving van de locatie.

 

Ook staan er bij elk verblijf foto’s van de locatie en/of kamer dat je een goed beeld geeft van de sfeer waarin je terecht zal komen. Een beeld zegt vaak immers meer dan duizend woorden, handig zo’n sfeerimpressie.

Zo staat er een adres in Leeuwarden in waarin je kunt slapen op een 100 jaar oud zeilschip waarop de havenmeester zelf nog woont en het schip ingericht heeft als bed en breakfast .

Of wat dacht je van slaapstrandhuisje in Zeeland?! Slapen met op de achtergrond het ruisen van de zee en ‘morgens ontbijt op de veranda en daarna lekker uitwaaien aan het strand!

Ook leuk, een adresje dat modern en gezellig is ingericht met houtkachel, ruim bubbelbad en whirlpool. Dan hebben papa en mama ook vakantie als de kinderen op bed liggen. Mijn goede voornemen voor 2011 is dat ik zeker met mijn lief en kids een adres uit ga proberen (dat wordt nog lastig kiezen met zoveel leuke adresjes…). Ik heb er in ieder geval nu al enorme zin in!

Oh ja, er is ook nog een dergelijk boekje over vakantie met kinderen in Zuid Europa. Dat ga ik ook maar eens raadplegen.

********
Help! ik ben moe(der)! van Yvonne van der Wal

 

Toen ik het boek voor het eerst in mijn handen had, kreeg ik gelijk zin om het in te bladeren. Het boek heeft een mooie stevige en kleurrijke kaft met leuke afbeeldingen. Ook de binnenkant met de kleurrijke afbeeldingen is bepaald niet saai te noemen. Het boek komt stijlvol en kwalitatief over. Ondanks dat ik niet veel tijd had toen ik het boek in handen kreeg, kon ik het niet laten om een verhaaltje te lezen. Ik begon met lezen als verkenning, maar moest na 2 verhaaltjes mezelf ertoe dwingen het boek toch echt weg te leggen en later verder te lezen.

 

Kortom, de eerste indruk is erg goed en laat een hoog gespannen verwachting achter.

 

Help! ik ben moe(der)! beschrijft de menselijkheid van het moederschap. Diverse onderwerpen worden op een grappige manier beschreven. Dat maakt dat het boek lekker wegleest. Het is een verzameling van verhalen over uiteenlopende onderwerpen (van het echtelijk bed tot en met supermarktleed). Erg handig, omdat je de verhalen los van elkaar kunt lezen. Echt een boek voor altijd drukbezette mama’s. Als je dan eens even vrij hebt, kan je het geluk hebben om een verhaal uit te lezen voordat je weer nodig bent.

 

De auteur neemt ook een serieus onderwerp als autisme – dat haar dochter heeft – onder de loep. De auteur irriteert zich eraan dat je als ouder regelmatig de schuld krijgt van een kind met autisme. Maar net als het syndroom van down is dit een aandoening waar je mee wordt geboren. Het enige verschil is dat je autisme niet direct aan de buitenkant ziet, zoals je dit wel ziet bij een kind met syndroom van down. Ouders van kinderen met syndroom van down geven ze toch ook niet de schuld van deze aandoening, aldus de auteur.

 

De auteur geeft haar geheel eigen mening en kijk op de dingen die ze tegenkomt als moeder met alle ups en downs.

 

Het is een leuk, fris en komisch geschreven boek waaruit blijkt dat je soms als moeder zijnde ook zomaar wat doet of ook eens je dag niet hebt of tijd voor jezelf nodig hebt. Moeders zijn immers net mensen .. Voor de tweede druk lijkt het me leuk om een foto van de auteur op de achterkant van het boek te zien, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

 

De in het begin hoog gespannen verwachtingen zijn zeker waargemaakt. Jammer dat ik het boek snel uitgelezen heb. Ik kan het later vast nog eens als naslagwerk gebruiken.

Ik gun iedere collega-mama deze 127 blz leesplezier uit Help! ik ben moe(der)! .

Misschien een leuke cadeau tip met de Sinterklaas- en kersttijd in aantocht?

 

P.S: “Mooie plaatjes kijken, mama” zei dochterlief van 2,5 jaar tegen me die er met het boek van door ging. Ook mijn eigen moeder kreeg het boek onder ogen en las een stukje. Ze had gelijk zin om het ook te gaan lezen. Voor elke leeftijd wat wils dus.

 

*******

 

Froukje en Felix redden het Soephuis!

 

‘Froukje en Felix redden het Soephuis!’ is een 165 bladzijde tellend avonturenroman. Een boek over het avontuur van de dertienjarige tweeling Froukje en Felix. Het avontuur begint als Froukje en haar klasgenootje Jason – op wie ze stiekem verliefd is en hij ook op haar – een portemonnee vinden met een raadselachtig briefje. De spannende speurtocht leidt naar het oude vervallen Soephuis. Dan blijkt dat Froukje flink in het ootje is genomen door Felix en Jason vanwege Halloween.

Geheel onverwachts begint dan pas echt het spannende avontuur voor het drietal. Het Soephuis staat in brand en Froukje is in het Soephuis. Gelukkig wordt Froukje gered uit het brandende Soephuis door een onbekende man die nergens meer te vinden is. Froukje, Felix en Jason gaan op zoek naar deze onbekende redder in nood.

De man inspireert de kinderen tot ‘de-red-het-soephuis-actie dat leidt tot een opvang voor daklozen. Of het drietal de mysterieuze man uiteindelijk wel of niet vindt…. dat zal ik hier niet verklappen.

 

De auteur (1970) is getrouwd, heeft 2 dochters en heeft haar droom van schrijfster waargemaakt met dit boek. De schrijfster werkt op het moment aan een vervolg op dit boek.

Het boek beschrijft op een herkenbare manier de omgang tussen broer en zus, (geheime) liefde tussen tieners en tienervriendschappen. Ook wordt het thema dakloosheid op een leuke manier onder de aandacht gebracht, leerzaam voor kinderen en toch ook luchtig.

 

Het is zeker geen kinderachtig boek maar een leuk kinderboek dat ook door volwassenen gelezen kan worden.

 

Als lezer kon ik me goed inleven in de hoofdpersonen en het verhaal bleef me tot het einde toe boeien. De maatschappelijke betrokkenheid van de kinderen en het verwezenlijken van hun droom om het Soephuis te redden, gaf me een hoopvol gevoel en vond het aandoenlijk om te lezen.

 

Ik kan me voorstellen dat als mijn dochters 12 of 13 jaar zijn het een leuk boek vinden om te lezen.

 

Prima cadeau voor een tiener die graag leest!

*******

 

Eva Krap, Gênant

 

In Gênant neemt de auteur je via hoofdpersoon Miriam mee in haar belevingswereld.

Je staat als het ware in de schoenen van Miriam. Verschillende avonturen maakt Miriam mee op gebied van de liefde, dates, verschillende huisdieren, moederperikelen.

 

Miriam heeft het bijvoorbeeld over één van haar huisdieren -  een schildpad – die ze met alle liefde en aandacht verzorgt, maar al die tijd in staat van ontbinding blijkt te zijn, waar ze achter komt na een bezoekje van een vriendin die haar daar op wijst!

Of haar zoontje die op een warme zomerdag ziek zijn verkiest boven een heerlijk ijsje opdat die de volgende dag thuis van school mag blijven volgens een vriendje.

Moeder Miriam in de stress, dokterbezoekje, dokter kan niks vinden.

Zoontje had het ‘Pinokkio-virus ‘ zo bleek; een vriendje had hem  geadviseerd je heel ziek te houdenom de volgende dag lekker een dagje lekker vrij te zijn van school. Voor zoontje heel normaal niet wetende dat hij moeder Miriam een hartverzakking bezorgde…

 

Miriam en haar avonturen doen me een beetje denken aan Bridget Jones.  Lekker onhandig, puur en het zo goed (on)mogelijk willen doen

Gênant vind ik eerlijk, vlot en grappig geschreven en  leest lekker weg.

Ook leuk dat je de verhaaltjes los van elkaar kunt lezen.  En je lachspieren worden regelmatig op de proef gesteld

Voor de komende vakantie een lekker meeneemboek om te lezen op het strand!

 

 

 

© Saskia Born-Mes

Voor de website www.mommyonline.nl schrijf ik boekreviews.

Hier kun je ook mijn reviews volgen.

 

saskiabornmes@gmail.com

06-41425310