Klankbeleving Naar Homepage

 

De kracht van geluid, om stil van te worden!

15 jaar ervaring in de zorg!

 

Born2B

Voor een goed gevoel!

saskiabornmes@gmail.com

06-41425310

Gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg valt bij elk niveau iets te bereiken met een klankbeleving.

Zowel bij mensen met een licht verstandelijke beperking als ernstig meervoudige beperkingen is het een ontspannende activiteit.

Bij de EMB ligt de focus op het ervaren en beleven van de klanken van dichtbij.

Bij de mensen met een licht verstandelijke beperking maak ik het geluid zichtbaar. Ze mogen een instrument naar keuze zelf aanslaan. Ze komen in beweging naast het beleven en ervaren van alle klanken.

Voor elk wat wils en op ieders eigen manier!

 

Ouderenzorg

In de ouderenzorg brengt een klankbeleving de mensen in beweging, haalt ze even uit de dagelijkse sleur, draagt bij aan het welzijn en brengt rust en ontspanning.

Een klankbeleving draagt bij aan een zinvolle activiteit.

 

Waarom kiezen voor een klankbeleving ? * Om te ontspannen en om stress te verminderen. * Geeft ruimte voor bezinning. * Kan herstel bevorderen bij burn out. * Om een rustmoment voor jezelf in te lassen in drukke tijden. * Geeft ruimte en lucht in je hoofd en hart. * Kan een positief effect hebben op de gemoedstoestand. * Om het personeel in het zonnetje te zetten zodat ze weer opgeladen hun werk kunnen doen. * Geef iemand eens een klankbeleving cadeau! Voor wie is het geschikt? * Voor jong en oud. * Individueel of voor groepen. * Doelgroepen met/zonder beperking: voor alle niveau's geschikt! Bij een klankbeleving kun je genieten van de klanken van verschillende instrumenten zoals klankschalen, een gong en nog veel meer bij elkaar passende instrumenten. Ga lekker liggen of zitten en laat het door je heen klinken, over je heen komen en zie wat het je brengt. De trillingen van de klankschalen kun je ook voelen en zeker als je ze van dichtbij mee maakt. De ervaring leert dat een klankbeleving ontspanning kan geven en kan bijdragen aan een fijn gevoel en minder stress wat weer een positieve invloed heeft op het algemeen welzijn van iemand. Klankbeleving is een bijzondere ervaring die je raakt en een ontspannen gevoel kan geven. Enkele reacties van verschillende deelnemers na afloop: 'De mensen zijn gebonden aan de woning en dagbesteding. Ze komen niet veel buiten de deur. Dan is dit iets bijzonders en speciaal voor hen!' 'Ik kijk er heel erg positief op terug! Ik zag mensen echt tot rust komen, èn mensen over eigen gewoontes heen stappen door hier even een nieuwe wereld in te stappen. Eerst wat onwennig maar daarna in ontspanning.' 'Kan je niet elke dag een klankbeleving geven?!' 'Ontspannen gevoel' 'Ik krijg er kippenvel van' 'Ik word er blij van' 'Even niks moeten' 'Voelde me tevreden' ‘Het geeft me rust in mijn hoofd’ 'Wat hebben we genoten en we zijn er helemaal 'chill' van!' 'Onze bewoners hebben genoten van de klankbeleving. Ze hebben 45 minuten stilgezeten in plaats van te gillen of met spullen te smijten.' P.S.: Vind je het leuk om een mini klankbeleving (10 minuten) te ontvangen? Stuur me een bericht met als onderwerp 'KLANKSNACK' en ik mail het kosteloos naar je! ****** Blog******* V O O R I E D E R W A T W I L S Regelmatig wordt gedacht dat een klankbeleving alleen geschikt is voor EMB (ernstig meervoudig beperkt) cliënten. Gelukkig is dat niet zo en is het ook geschikt voor de mensen met een lichte of matig verstandelijke beperking! Voor beide doelgroepen is het een ontspannende activiteit, alleen de focus ligt anders. Laatst nog. Toen was ik bij een groep met licht/matige beperking. De man bespeelde samen met mij een instrument en vroeg of ik volgende week weer kwam. Ook was er een dame net terug van vakantie uit Italië. Tijdens de klankbeleving ervaarde ze dezelfde ontspanning als ze op vakantie had ervaren. Een klankbeleving heeft voor elk wat wils en ieder beleeft het op z'n/haar eigen manier! 
H O R E N E N B E L E V E N Geluid hoor je en kan je tegelijkertijd beleven. Je herkent het vast wel... Je hoort een liedje dat je als tiener helemaal gelukkig of juist verdrietig maakte. Als je dit als volwassene terug hoort, beleef je opeens weer dat gevoel van jaren terug. Als ik een klankbeleving geef, hoor en beleef je verschillende instrumenten (die je misschien nog niet kent). 
Tijdens een klankbeleving van afgelopen week zei iemand spontaan met een lach van oor tot oor: 'ik heb kippenvel'. Even later ervaarde hij het vrije gevoel van kunnen vliegen. Hij straalde er helemaal van. Het mooie is, dat iedereen het op zijn/haar eigen manier beleeft! Via muziek en een klankbeleving kan je op reis via je geest, je herinneringen en je associaties... Tip: Als je je wat down voelt, zet dan eens muziek op waaraan je een goede herinnering hebt!
 Aan welke muziek heb jij een goede herinnering? 
 K L A N K S N A C K Ontspanning.. De ene keer gaat dat gemakkelijker dan de andere keer. Het ligt er ook maar net aan in welke situatie je zit. Eén ding is zeker…. aan de coronacrisis ontkomt niemand. Die hele pandemie levert toch spanningen op. Een beproefde methode is om even gaan zitten en tot rust te komen met 2 tellen inademen, 4 tellen uitademen, 1 tel rust nemen. Net zo lang tot je ademhaling weer rustig is. Je kunt natuurlijk ook naar je favoriete muziek luisteren (en mee zingen), in de natuur wandelen, rondje hardlopen, skaten en er zijn nog veel meer manieren om te ontspannen. Speciaal voor jullie heb ik een mini klankbeleving van 10 minuten gemaakt; een 'klanksnack' Om even op adem te komen. Of te gebruiken als je lastig in slaapt kunt komen. Gewoon ter ontspanning. Vind je het leuk om deze mini klankbeleving te ontvangen, stuur me een bericht met als onderwerp 'KLANKSNACK' en ik mail het kosteloos naar je! P O S I T I E F G E V O E L Elke keer als ik een klankbeleving geef, reageert de groep er anders op terwijl ik dezelfde instrumenten gebruik. Wat wel de boventoon voert, zijn de positieve resultaten die al die klanken kunnen hebben op mensen. Zoals de vrouw die me vroeg of ik de tingsha nog een keer wilde laten horen omdat ze het zo mooi vond klinken. Ook kreeg ik van haar het verzoek of ik de ocean drum (klinkt als de zee) heel lang wilde laten horen want ze werd daar zo rustig van. 
Op een andere groep waar ik was, vertelde de begeleiding dat ze positief verrast waren omdat de mensen bleven zitten, niet gilden of met spullen gooiden (dit hoorde ik trouwens pas achteraf, anders had ik er van te voren wel een beetje tegenop gezien ;)). De begeleiding vertelde me ook dat ze zo genoten hadden van de ontspannen gezichtsuitdrukking bij een vrouw die de laatste tijd juist erg gespannen was. Bij iemand anders, die normaal gesproken erg onrustig is, zag een begeleidster dat hij een rustige ademhaling kreeg. Dat vind ik geweldig dat dit door een klankbeleving kan ontstaan. Daar is niks zweverigs aan, maar draagt bij aan een positief effect en een goed gevoel! Juli 2020 Sinds de lockdown heb ik deze week voor het eerst weer eens een aantal klankbelevingen gegeven. Lekker buiten vanwege COVID-19. De weergoden waren ons in eerste instantie niet goed gezind. Want tja, het regende pijpestelen! Bij de tweede poging was het een zomerse zonnige dag en kwam het er toch van. Hoe leuk! Iemand die heel vaak het hoogste woord had, werd plotseling stil tijdens alle klanken en luisterde aandachtig. Iemand anders kreeg een glimlach van oor tot oor. 'Mooi' hoorde ik ook terug. Wat fijn om aan een stukje ontspanning bij te dragen in deze barre tijd op veilige afstand en natuurlijk coronaproof! Maart 2020 Vandaag gaf ik een klankbeleving in een zorginstelling. Na afloop kwam een verpleegkundige naar me toe. Ze had zich vertild en wilde graag een mini-klankbeleving. Zo gevraagd, zo gedaan natuurlijk. Toen ze op een stoel zat en ik de klankschaal het werk liet doen, slaakte ze een zucht van verlichting en zei: ‘ik word er helemaal ontspannen van!’ Geweldig toch dat een mini-klankbeleving ook iets positiefs voor de gemoedstoestand kan betekenen! Februari 2020 Onlangs was ik bij een zorginstelling om een klankbeleving te geven. Na afloop zei een begeleidster tegen me: ‘ik word er heel ontspannen van, terwijl ik een erg onrustig persoon ben omdat ik altijd wat te doen wil hebben en niet kan stil zitten. Tijdens de klanksessie kon ik dat wel en was ik even niet met mijn problemen bezig…’ Fijn om dit terug te horen. Ook is het herkenbaar dat het voor ontspanning kan zorgen. Van anderen hoor ik dit regelmatig terug en zelf ben ik ook ervaringsdeskundige.. Lang geleden toen ik nog een twintiger was, heb ik meerdere keren een ‘klankschaalconcert’ meegemaakt. Alle klanken en trillingen van verschillende instrumenten maakte dat ik met mijn aandacht daarop gericht was en daardoor was ik niet zo erg bezig met mijn eigen drukke gedachten. Na afloop van zo’n klankschaalconcert ervaarde ik dan ook een diepe ontspanning en sliep ’s avonds erg diep. Erg fijn dat ik dit nu - heel wat jaren later - kan overbrengen door zelf klankbelevingen te geven en dit doe ik erg graag!